Entitats preocupades pel territori ens reunim per a treballar coordinadament en un model sostenible a la Conca d’Òdena

NOTA DE PREMSA - 02/10/2019 - Representats d’una dotzena d’entitats que van firmar el Compromís Per la Conca a favor d’un model territorial sostenible es van reunir amb les entitats impulsores del compromís per a treballar de manera coordinada en la defensa del territori. Una aposta proactiva que xoca amb la pretensió d’urbanitzar grans extensions “de novo”, especialment si estan aïllades de la trama urbana existent.

NOTA DE PREMSA – 02/10/2019

Representats d’una dotzena d’entitats que van firmar el Compromís Per la Conca a favor d’un model territorial sostenible es van reunir amb les entitats impulsores del compromís per a treballar de manera coordinada en la defensa del territori. Una aposta proactiva que xoca amb la pretensió d’urbanitzar grans extensions “de novo”, especialment si estan aïllades de la trama urbana existent.

Dilluns 30 de setembre, l’Agència Europea pel Medi Ambient publicava l’informe “Signals 2019 Land and soil in Europe” que sembla elaborat per resoldre el conflicte sobre la construcció d’un macropolígon en el mosaic agroforestal de la zona de Can Morera. Amb aquest informe s’evidencia que aquest conflicte de la conca d’Òdena es reprodueix arreu i que és part d’un problema d’escala europea.

L’informe indica als responsables de la gestió del territori d’arreu d’Europa que cal canviar urgentment la manera d’utilitzar i gestionar la terra i els recursos que proporciona. Estableix la necessitat de crear ciutats compactes i de preservar l’agricultura, protegint especialment els terrenys productius a prop de les zones urbanes. Demana no reduir l’espai d’hàbitats i ecosistemes no urbanitzats ja que proporcionen serveis importants com la regulació del balanç hídric i la protecció contra aiguats i són necessaris per a mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic.

Dissabte 28 de setembre, representants de l’Entitat “Per La Conca”, del Sindicat “Unió de Pagesos” ens vam reunir amb representats d’una dotzena d’entitats de les que van firmar, abans de les eleccions, el “Compromís Per la Conca”. Amb la firma, les entitats s’emplaçaven a treballar per dotar-nos d’un model territorial segons uns criteris establerts i que ara es constata que són coincidents amb els de l’informe de l’Agència Europea. La reunió va representar un primer contacte a partir del qual assentar les bases per la creació de sinergies i treball proactiu conjunt.

Per contra, dijous 26 de setembre, el Batlle d’Igualada insistia a la premsa local en la creació d’un macropolígon. Avançant-se a “l’avenç de planificació” que vol presentar la Generalitat anunciava la reconversió a can Morera de 90.000 metres quadrats (90 hectàrees) de sòl agrícola a sòl industrial. Considerava aquesta reconversió necessària per tots els municipis i relativitzava l’impacte ambiental apuntant que tenim més superfície forestal ara que en l’època del romans.

Des de Per la Conca i Unió de Pagesos esperem que la Generalitat conegui i apliqui l’informe de l’AEMA i que, per tant, sigui més seriosa a l’hora de plantejar i justificar la creació un bolet urbanístic al mig d’un sòl agroforestal viu i productiu. Apostem pel treball coordinat, amb les entitats que els empenyen i les que vulguin sumar-s’hi a partir d’ara, a favor d’un model territorial que segueixi les recomanacions de l’Agència Europea pel Mediambient, ja que és una  necessitat urgent no només d’àmbit supramunicipal sinó també de País i de continent europeu.


Reunió d’entitats preocupades pel futur del territori de la conca d’Òdena. Foto: Per la Conca.