Per la Conca i Unió de Pagesos valorem les darreres declaracions de Castells i Singla

NOTA DE PREMSA - 25/11/2019 - Davant les declaracions de les darreres setmanes de Marc Castells i Pepe Singla a favor del macropolígon de Can Morera, l’entitat Per la Conca i el sindicat Unió de Pagesos denunciem la falta de legitimitat d’aquests actors i defensem el valor estratègic de l’espai periurbà no urbanitzat.

NOTA DE PREMSA – 25/11/2019

Davant les declaracions de les darreres setmanes de Marc Castells i Pepe Singla a favor del macropolígon de Can Morera, l’entitat Per la Conca i el sindicat Unió de Pagesos denunciem la falta de legitimitat d’aquests actors i defensem el valor estratègic de l’espai periurbà no urbanitzat.

Aquests dies assistim a declaracions de Marc Castells, alcalde d’Igualada, i de Pepe Singla, propietari dels terrenys de Can Morera, fent campanya a favor de l’aprovació d’una planificació que permeti urbanitzar un macropolígon per a naus logístiques a Can Morera.  La informació que tenim a Per la Conca i Unió de Pagesos de l’estat de tramitació del projecte després d’haver-nos reunit amb l’Ajuntament d’Òdena i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ens ajuda a interpretar-les.

En una reunió a la Generalitat, el Sr. Josep Armengol,  subdirector general d’Acció Territorial i de l’Hàbitat Urbà, va assegurar que el seu Departament no inclouria Can Morera en la planificació sense el consentiment de l’alcaldessa d’Òdena, la Sra. Maria Sayavera. Per altra banda, l’alcaldessa ha refermat en públic i en privat que el seu posicionament contrari és fruit d’un compromís insubornable amb els electors i amb el grup Òdena a Fons amb qui van firmar un acord  d’investidura i aprovar una moció al Ple municipal. Per tant, no hi ha dubtes que si no hi ha canvis en cap d’aquest actors Can Morera quedarà fora de la planificació.

Si bé l’anterior alcalde d’Òdena, el Sr. Francisco Guisado,  apostava per urbanitzar can Morera i va cedir el lideratge d’aquest projecte a  l’alcalde d’Igualada, el Sr. Marc Castells, el nou equip de govern d’Òdena és qui té ara la sobirania i a qui la Generalitat finalment farà cas. Les declaracions d’aquests dies de Marc Castells i Pepe Singla, les cares política i empresarial a favor del planejament, s’entenen com un intent de pressionar l’Ajuntament d’Òdena. Per altra banda, sense declaracions, també han parlat amb la Generalitat, on els responsables de la planificació han acceptat no retirar les quasi cent hectàrees de la finca de Can Morera de l’avenç de planificació per, segons el Sr. Josep Armengol, no tancar la porta a que l’Ajuntament d’Òdena reconsideri la seva posició.

A través d’Acció, agència pública per la competitivitat empresarial, la Generalitat ha buscat empreses pel macropolígon. Com s’entén que aquesta agència pública utilitzi Pepe Singla, propietari i empresari  amb interessos a Can Morera, com a portaveu de la seva activitat? El senyor Singla va fer pública la idea de macropolígon logístic que Acció i l’empresa Adequa, de la que n’és soci i director d’inversions, tenen i la va acompanyar d’una llista amb empreses amb les que havien contactat.  La informació que aporta de les empreses encara no descartades és genèrica:  no es pot confirmar quines són ni quin interès tenen i aquestes tampoc han manifestat cap interès concret a l’Ajuntament. A dia d’avui a ningú se li escapa que  el projecte de Can Morera està lligat a la família Singla i no a una reflexió de què li convé i com a la Conca i la Comarca.

El senyor Castells demana públicament, ara que ha trobat inconvenients per l’aprovació del projecte, un debat enriquidor. Hem fet públics quatre criteris bàsics per la planificació del territori i els hem discutit amb els grups polítics de la Conca. Curiosament, dels alcaldables de la Conca, el d’Igualada és l’únic que ens ha donat llargues i no ens ha atès. Mentrestant, ell pagava un càrrec de confiança per comercialitzar aquests terrenys i  Acció i Adequa anunciaven i promocionaven el futur macropolígon de Can Morera per tot el món. S’han saltat el debat territorial de la Conca, que està per fer i no es pot fer ara de pressa i corrents i amb les cartes marcades.

Aquest debat ha d’incloure la gestió de l’entorn periurbà, tal com ho demana amb caràcter d’urgència la Unió Europea, doncs és un espai estratègic per equilibrar l’activitat humana.  Quan el senyor Castells argumenta que tenim més arbres ara que en l’època dels romans per tal de justificar creixement sobre Can Morera demostra la manca d’assessorament que té en temes d’equilibri territorial i urbanístic i que els serveis ecosistèmics de la conca estan desemparats. Sortosament, la Conca d’Òdena encara permet un gran desenvolupament industrial en superfícies associades a la trama urbana. Les hectàrees per empreses grans hi són. Però, a més, a la Conca encara hi ha activitat agropecuària -que permet i sosté els serveis ecosistèmics del territori. Que la Conca sigui una unitat habitable, equilibrada i sostenible  depèn de la planificació actual i és possible, a diferència de moltes zones de Catalunya on s’ha esgotat la capacitat de creixement seguint els estàndards del segle passat.Representants d’Unió de Pagesos, Per la Conca, Xarxa per a la Conservació de la Natura, i de grups polítics d’Òdena al Departament de Territor i Sostenibilitat. Foto: Per la Conca.