Les entitats ambientalistes, en el marc de la campanya d’IMPULS SOSTENIBLE, presenten propostes per a la Conca d’Òdena

Entitats ambientalistes de la conca d’Òdena van presentar a la ciutadania i als partits polítics la Campanya IMPULS SOSTENIBLE al Centre Cívic Nord d’Igualada. L’acte, que va aplegar prop d’un centenar de persones, va servir per donar a conèixer el contingut del dossier treballat els darrers mesos. 

_____________________________________________________________________________________________

Aquest dossier conté un anàlisi des de la vessant ambiental de la gestió de la mobilitat, l’aigua, l’alimentació, els residus, la biodiversitat, el territori, l’energia, la superfície forestal, educació ambiental, model econòmic i la governança en el marc de la Conca d’Òdena. El document, que també inclou una sèrie de propostes ambientals adaptades al territori, es pot consultar i descarregar al següent enllaç (https://perlaconca.org/dossier-impuls-sostenible/).

Durant l’acte també es va presentar el Manifest per l’Impuls Sostenible, al qual s’hi poden adherir electrònicament entitats i ciutadans (https://perlaconca.org/manifest-per-limpuls-sostenible/). El manifest inclou 18 propostes de mínims extretes del dossier, amb l’objectiu que s’incorporin i es consolidin des dels Ajuntaments i òrgans de gestió de la Conca d’Òdena, amb l’objectiu de revertir les tendències que ens han portat a la situació d’emergència actual.

Finalment, es va expressar la voluntat de seguir treballant per ampliar i millorar el contingut del dossier. D’aquesta manera, es poden fer arribar idees i propostes a la següent adreça de correu electrònic (impuls.sostenible@gmail.com) o als perfils de Twitter (@ImpulSostenible) o Instagram (@impuls_sostenible).

Els impulsors de la campanya representen a les entitats ambientalistes de Ciclistes urbans, Per la Conca, Jorba Reflexiona, Igualada pel clima, el col·lectiu Eixarcolant, Naturalment, Preservem l’Anoia i Salvem Can Titó, a més de persones a títol individual. 

PROPOSTES DE MÍNIMS

RESIDUS

 • IMPLEMENTACIÓ DE “”LA TAXA JUSTA” COM A SISTEMA DE PAGAMENT PER GENERACIÓ
 • RECOLLIDA PORTA PORTA A TOTS ELS MUNICIPIS (MANCOMUNADAMENT)

AIGUA

 • CAMPANYA MUNICIPAL INTENSA D’ESTALVI D’AIGUA INCLOENT PARCS, JARDINS I SERVEIS MUNICIPALS
 • DEPURACIÓ DE LES AIGÜES RESIDUALS DE TOTS ELS MUNICIPIS ABANS DE L’ABOCAMENT AL MEDI. TRACTAMENT TERCIARI DE LES AIGÜES DEPURADES
 • REMUNICIPALITZAR/MANCOMUNAR LA GESTIÓ DE L’ABASTAMENT I SANEJAMENT DE L’AIGUA

URBANISME I TERRITORI

 • PLA D’HORTS URBANS AMB AIGÜES RESULTANTS DEL TRACTAMENT TERCIARI I FREÀTIQUES NO POTABLES (SENSE CAUSAR BAIXA ALS NIVELLS DE L’AQÜÍFER)
 • ESTRATÈGIA PEL 3-30-300 A TOTS ELS POBLES (veure 3 arbres des de casa – carrers amb 30% capçades – parc a 300 metres de casa)

URBANISME

 • CAMPANYA PER L’HABITABILITAT D’EDIFICIS BUITS (PARTICULARS-ENTITATS FINANCERES), AFAVORINT HABITATGE SOCIAL

RENOVABLES

 • CREAR UNA COMUNITAT ENERGÈTICA A CADA BARRI O POBLE
 • CREAR UNA OFICINA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA MUNICIPAL O MANCOMUNADA PER COORDINAR TOTES LES ACCIONS, ASSESSORAR I FORMAR (PARTICULARS/EMPRESES/ADMINISTRACIÓ)

MOBILITAT

 • XARXA COMPLETA DE CARRIL BICICLETA INTRA I INTERURBÀ
 • POTENCIAR LA XARXA INTRA I INTERURBANA DE TRANSPORT PÚBLIC
 • PACIFICACIÓ DELS NUCLIS URBANS, ESPECIALMENT ELS ENTORNS EDUCATIUS i APOSTA DECIDIDA MUNICIPAL PEL BICIBÚS

BIODIVERSITAT

 • ESTABLIR UN PLA MANCOMUNAT DE PROTECCIÓ DE LA BIODIVERSITAT i RESTAURACIÓ ECOLÒGICA DE LA CONCA D’ÒDENA
 • RESTAURACIÓ DEL RIU ANOIA I AFLUENTS: ELIMINAR ELS SOBREEIXIDORS D’AIGÜES RESIDUALS I LES ESPÈCIES INVASORES. ESTABLIR MESURES MUNICIPALS I MANCOMUNADES PER ASSEGURAR EL CABAL ECOLÒGIC O D’EMERGÈNCIA.
 • INCORPORAR LA SOSTENIBILITAT EN TOTES LES POLÍTIQUES MUNICIPALS, D’ACORD AMB EL PACTE VERD EUROPEU

PARTICIPACIÓ CIUTADANA-GOVERNANÇA

 • CREACIÓ DE L’AGÈNCIA DE MEDI AMBIENT MANCOMUNADA (AMB ACTORS DE LA SOCIETAT CIVIL I ADMINISTRACIÓ): PORTAL PÚBLIC DEL MEDI AMBIENT, MEMÒRIA ANUAL DE L’ACTIVITAT MUNICIPAL I MANCOMUNADA I AVALUACIÓ CIUTADANA DE TOTS ELS ASPECTES REFERENTS A LA CRISI ECOLÒGICA

ALIMENTACIÓ

 • IMPULS DECIDIT DE LA MANCOMUNITAT ENVERS EL PARC AGRARI – CONSUM DE PRODUCTES LOCALS EN ACTES MUNICIPALS I INSTITUCIONS PÚBLIQUES
Leave a Reply