Per la Conca celebrem l’aturada de Can Morera i apostem per definir col·lectivament les bases d’un nou model territorial

NOTA DE PREMSA - 29/01/2020 - En l’assemblea general de l’entitat, celebrada el passat cap de setmana, s’ha informat als socis que la tramitació del Pla Director que preveia el macropolígon de Can Morera està oficialment aturada. L’entitat ha aprovat un pla de treball per definir criteris i projectes de futur de forma conjunta amb diversos col·lectius del territori, amb l’objectiu de protegir i posar en valor els espais naturals i agraris de la Conca d’Òdena.

NOTA DE PREMSA – 29/01/2020

En l’assemblea general de l’entitat, celebrada el passat cap de setmana, s’ha informat als socis que la tramitació del Pla Director que preveia el macropolígon de Can Morera està oficialment aturada. L’entitat ha aprovat un pla de treball per definir criteris i projectes de futur de forma conjunta amb diversos col·lectius del territori, amb l’objectiu de protegir i posar en valor els espais naturals i agraris de la Conca d’Òdena.

El diumenge passat, 26 de gener, va tenir lloc a Can Alemany (Santa Margarida de Montbui) l’assemblea general ordinària de l’entitat Per la Conca. La trobada, que va reunir una quarantena de persones sòcies i membres de diversos col·lectius del territori, va servir per valorar i aprovar el full de ruta de l’entitat pel proper any. Un dels punts principals de la reunió va ser el macropolígon de Can Morera, al terme municipal d’Òdena, un projecte que Per la Conca hem reclamat aturar des de la creació de l’entitat a finals del 2018.

La Junta Directiva i la Comissió de Coordinació de l’entitat van informar que la tramitació del Pla Director Urbanístic d’Activitats Econòmiques de la Conca d’Òdena (PDUAECO), la planificació que preveia el desenvolupament de Can Morera, està oficialment aturada des del passat mes de desembre. La decisió va ser presa pel Departament de Territori i Sostenibilitat com a conseqüència de la manca d’acord entre els alcaldes del territori. La Generalitat de Catalunya ha assumit també el compromís de no reprendre la tramitació del pla fins que existeixi una proposta consensuada, i mai en contra de la voluntat d’algun dels municipi afectats.

En resposta a aquest fet, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) ha engegat recentment un procés de participació sobre el desenvolupament econòmic del territori. Es tracta d’una participació desvinculada de la tramitació oficial del PDUAECO, ja que no parteix de cap document del Pla Director. Des de Per la Conca valorem positivament que, després de més d’un any reivindicant-ho, els alcaldes del territori hagin acceptat finalment que la planificació territorial no pot imposar-se en funció d’uns interessos concrets, sinó que ha de comptar amb el consens del territori. L’entitat, que ja ha sigut contactada per la secretaria de la MICOD, està oberta a col·laborar en aquest procés de participació sempre i quan es basi en un debat sobre l’abast i conveniència de noves superfícies industrials. Pel contrari, considerem que no seria admissible si parteix d’unes superfícies ja concretades o es dissenya amb objectiu de legitimar l’actual proposta del Pla Director.

D’altra banda, l’entitat es referma en la necessitat de reflexionar i definir un model territorial de futur abans d’establir planificacions parcials de gran afectació. Com hem defensat repetidament, aquest model ha de ser fruit d’un diàleg obert amb tots els agents i col·lectius interessats i ha de permetre traçar estratègies a llarg termini valorant totes les necessitats del territori (industrials i d’infrastructures, però també del medi natural i el sector primari, entre d’altres). En aquest sentit, un dels principals projectes per aquest 2020 és el desenvolupament d’un espai de reflexió sobre àrees clau pel territori com l’aigua, l’energia, el patrimoni cultural, els espais forestals, el paisatge, l’urbanisme, l’alimentació o la biodiversitat. L’assemblea va acceptar la proposta de seguir treballant-hi de forma conjunta amb organitzacions com Unió de Pagesos, Aigua és Vida, Som Energia, ADFs o agrupaments escoltes, entre d’altres associacions i sindicats. La trobada anual de Per la Conca va servir també per renovar la Junta Directiva de l’entitat, aprovar l’estat de comptes i les noves quotes de soci, i informar sobre altres activitats realitzades al llarg del darrer any. Des de Per la Conca agraïm als nombrosos col·laboradors que individualment o des de les seves associacions i entitats han fet possible el gran volum de feina feta durant els darrers mesos.


Assemblea General Ordinària de l’entitat, celebrada a Can Alemany el diumenge 26 de gener de 2020. Foto: Per la Conca.
Moment de votació de l’assemblea. Foto: Per la Conca.